Kategóriák
Motiváció

Nemet mondás

Látszólag fura lehet az miért is hozom fel ezt a témát amikor ez mindenkinek nagyon hatékonyan megy, hiszen saját szüleinknek, testvéreinknek, rokonainknak, beosztottainknak irtó hatékonyan tudunk nemet mondani. Igen ám, de mi van azokkal a szituációkkal, amikor valaki számunkra tekintélyszemélynek, vagy felettesnek kell nemet mondani, mert az általa kért, követelt dolgok már súlyosan megsértik saját érdekeinket, esetleg kapcsolatainkat is tönkretehetik? Az már más helyzet, ugye?

Van persze, akinek ez a képesség, a nemet mondás képessége nagyon hatékonyan megy minden szituációban, de a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják mindenkinek van valami hátránya, hiányossága az élet valamely területén való nemet mondással. Legtöbbször ugye, hogy saját magunknak nehéz nemet mondani, hogy még egy cipőt megvegyünk, amire már semmi szükségünk, még egy szelet tortát megegyünk, amit már csak a szemünk kíván, vagy még egy cigarettát elszívjunk, ami amellett, hogy nem igazán egészséges, a környezetünket is zavarhatja.

A nemet mondás képességét személyiségfejlődésünk korai szakaszában 2 éves kor körül kezdjük el gyakorolni, alig valamivel azután, hogy megtanultunk beszélni, illetve e tanulási folyamatunk alatt. Mondhatni, hogy itt túlzásba visszük, mert mindig mindenre nemet mondunk még akkor is, amikor azt gondoljuk ez jó lenne, de próbálgatni kell a határainkat. Szüleink, nevelőink igyekeznek letörni ezen próbálgatási kísérletünket és megmagyarázni, megmutatni, hogy a mindig mindenre nemet mondás nem hatékony, sokszor még fenyítést is alkalmaznak a sok nem hallatára, holott pontosan tisztában vannak azzal, hogy ez a korszak erről szól. A türelem viszont nem mindig marad meg erényeink között, főleg ha feszültek, bánatosak, feldúltak vagyunk, ami nem ritka ebben a világban, a pörgés, a hajtás, és az iszonyatosan felgyorsuló, ember számára nem való élet miatt.

Az idők során kinél hatékonyabban, kinél kevésbé hatékonyan működik is a nevelői módszer, miszerint a felnőtteknek, nevelőknek mindig igaza van, amit ők kitalálnak, kérnek tőlünk, parancsolnak nekünk annak mind az a célja, hogy jellemünk a jó irányba fejlődjön, hiszen meg kell tanulni fegyelmezetten beállni a sorba, engedelmeskedni, jó katonának lenni és azt is nem lehet mindig minden a mi kívánságunk szerint, a Földön rajtunk kívül él még pár ember. Ha pedig mindig minden mindenki kívánsága szerint menne, akkor tiszta káosz alakulna ki világunkban és az hipergyors összeomláshoz vezetne. A nemet mondást főként a katonai típusú szervezetek nem tolerálják, hiszen a rendszer alapja az, hogy a parancs megkérdőjelezhetetlen, az hatékony, tapasztalt, mindent megtapasztalt felső vezetőktől jön és jól is nézne az ki, ha minden mezítlábas katona megkérdőjelezné felettesei parancsait. Erre nagyon jó példa a Jack Nicholson, Demi Moore, és Tom Cruise főszereplésével forgatott Egy becsületbeli ügy című film. Persze a film feszegeti annak a morális kérdésnek a határait, hogy mindig minden parancs jó-e, hasznos-e és indokolt-e, amit a magasrangú katonai vezetők adnak ki.

Van, akik örök lázadó létben tengenek és mindenre mindenkor nemet mondanak, mert így tudják csak abba a hitbe ringatni magukat, hogy hatékonyan érvényesítik érdekeiket, pedig ők leginkább csak menekülnek a felelősségvállalás elől.

És vannak, akik nagyon hatékonyan tudnak nemet és igent is mondani mérlegelve az adott szituációkat, személyes érdekeket, társadalmi-, csoportérdekeket. Egyszóval asszertivek.

De hol vagyunk és hol szeretnénk lenni ebben a történetben, amikor például a főnökünk/édesanyánk/édesapánk/barátnőnk/feleségünk kér, vagy utasít valamire és tudjuk, bizonyítani tudjuk és érezzük a lelkünk legmélyén, hogy ez számunkra nagyon negatív hatással jár, és ha megtesszük a feszültség hihetetlen magasra fog bennünk nőni, és még esetleg magánéletünk is kárát látja. Nem mellesleg még személyiségünk is torzul emiatt.

Az első lépés mindig a mérlegeléssel kezdődik, hogy biztosan tudjuk ez a kérés, utasítás számunkra hol helyezkedik el a teljesíthető/teljesíthetetlen skálán. A második lépés, ha eldöntöttük nemet mondunk egy kicsit se inogjunk meg. A harmadik lépés az együttérzésünkről biztosítani azt, akinek nemet mondtunk és megindokolni valós indokkal a nemet mondásunk okait. A negyedik lépés pedig az, hogy a kérésre ugyan nemet mondunk, de igyekszünk valamilyen alternatív megoldási formát felvázolni, ami nyer-nyer szituációt eredményez mind a másik félnek, mind nekünk.

Ugye milyen egyszerűen hangzik? Az is, de ahhoz, hogy működjön, mint minden mást, gyakorolnunk kell. Nem egyszer, nem kétszer el fogunk bukni nemet mondó küldetésünkbe és vissza fogják utasítani nemünket, vagy kénytelenek leszünk mégis elvégezni, amire nemet mondtunk, de ahogy járni sem egy nap alatt tanultunk meg, ennek is rögzülnie kell bennünk.

Úgyhogy, ha hatékonyan szeretnéd érvényesíteni a saját érdekeidet, érdemes megtanulni nemet mondani, amire egy remek lehetőség a nyári akcióm, melynek keretében ezzel a kérdéssel is foglalkozni tudunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük