Megoldások

Megoldások

Általánosságban amikor az ember elmegy segítőhöz, legyen az coach, vagy pszichológus, tanácsadó, vagy akár csak egy jó barát, azért teszi ezt, mert vannak az életében olyan problémák, feladatok, melyekre egyedül nem tud megoldást találni. Talán tudja, talán nem is sejti, hogy az a bizonyos megoldás ott van saját magában, csak egy kis lökés kell hozzá, hogy előhozza azt. Na de mi van akkor, ha már a fejünkben a megoldás és tudjuk mit kellene tennünk ahhoz, hogy megoldódjon a problémánk, de az túl nehéz, túl hosszú út, túlságosan is sok energiát kell belefektetnünk? Ez az igazi dilemma.

Ha én magam találom ki a megoldást és csak megerősítést várok tőle egy segítő szakembertől az is egy probléma feldolgozási metódus, ugyanolyan jó, mintha csak elkezdeném megvalósítani azt, amit kitaláltam. De itt jön a csavar! Mi van akkor, ha csak azért akarok segítőhöz menni, hogy ő is arra a megoldásra vezessen rá, amire én rájöttem, de aztán őt okoljam azért, mert nem állt elő egy könnyebb, konstans, munka, fáradság nélküli megoldási formával?

A világ olyan hellyé vált, ahol a megoldásokat mindenhonnan azonnal követelik tőlünk, amikor a technikai fejlettség elérte azt a szintet, hogy akár az e-mailes kommunikáció, akár a képes, hangos internetes kommunikációval azonnal, prompt válaszokat tudunk adni teszem azt egy 15000 kilométerrel arrébb felbukkanó problémára, akkor elvárjuk, hogy a válaszok tényleg meglegyenek azonnal, mivel a technológia lehetővé teszi ezek azonnali közlését, kielégítését.

Ráadásul nagyon sokan megszokják azt hatalmi státuszukból, vezetői pozíciójukból, vagy csak családi irányító szerepükből kifolyólag, hogy a megoldásokat nem saját maguknak kell kidolgozni és dűlőre jutni velük, hanem azokat tálcán kapják alárendeltjeiktől, beosztottjaiktól, vagy akár családjuk más tagjaitól. Amikor pedig elmennek egy segítőhöz, akkor azt várják a segítő oldja meg azonnal a problémájukat, úgy ahogyan azt ők elképzelték, fájdalommentesen, munkabefektetés nélkül, anélkül, hogy nekik bármin is el kellene gondolkozniuk, vagy bármit is kellene tenniük, és amikor ez ne adj Isten nem történik meg, akkor “joggal” haragosak, elégedetlenek azzal az emberrel, akihez azért fordultak, hogy nekik ne kelljen munkát belefektetniük a saját életükbe.

Persze tisztelet a kivételnek, de sajnos nagyon ez érződik a mai társadalmon, és talán ezért van az, hogy olyan sokan a valláshoz menekülnek válaszokért és megoldásokért, ha már önnönmaguk tehetetlennek érzi magát, vagy nem hajlandó saját kezébe venni a saját életének irányítását, akkor Istenhez, mint felsőbb hatalom, imádkoznak, hogy vegye el az ő terheiket, oldja meg a helyzetüket. Pedig maga a kereszténység sem erről szól, sőt inkább arról, hogy az eddigi terhek mellé, vagy néhányuk helyett Isten ad másikakat. Persze vannak csodák és Isten meg tudja változtatni az életünket, de nem mindig úgy és akkor, ahogy és amikor mi azt szeretnénk. És sajnos, vagy hál Istennek így van ez akkor is, amikor egy segítő erőforrásait vesszük igénybe. A megoldások bennünk élnek, hagyjuk hogy segítsenek előhozni őket és ne ijedjünk meg attól, hogy az eredményekért tenni is kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük