Állásbörzék

Most, hogy múlt héten lezajlott a HVG szokásos tavaszi állásbörzéje, gondoltam írok pár sort arról mit is gondolok az ilyen jellegű börzékről. Egyrészről nagyon jó, hogy vannak, mert rengeteg ember találkozik személyesen azon szűrt kínálattal, mely cégek megengedhetik maguknak, hogy egy ilyen eseményen részt vegyenek. Természetesen mindenki a legjobb énjét igyekszik a börzére vinni. Nagyon sok élmény alapú programmal találkozhatnak az érdeklődők. Nagyon népszerű magasság a különböző virtuális valóság alapú játékok, melyet több munkáltató standjánál is lehetett játszani. Aztán a különböző autógyárak, autókhoz hozzáadott értékeket teremtő cégek kihozták a csillogó-villogó autóikat, melyekbe bele lehetett ülni, sajnos tesztvezetésre nem kerülhetett sor. Így lehetett például a Bosch standját a Teslával találkozni, hiszen köztudott, hogy az önvezető Tesla programozásában a Bosch végzi az oroszlánrészt. Nincs is semmi baj ezekkel, csak azt kell szem előtt tartani, hogy az itt munkát kereső és ideális esetben találó fiatal/középkorú és idősebb viszonylag kevésszer fog ilyen élményalapú játékokkal, csillogással találkozni, ő mindezeknek a háttér munkálatain fog dolgozni, hogy a következő börzére, autószalonokra és egyéb PR megjelenéseken az adott cég a legjobb színben tűnhessen fel.

Aki csak belecsöppent a börzére ugyanúgy megtalálhatta a számításait, mint aki a munkaadók kínálatát és állásajánlatait előre böngészve, több tucat helyre jelentkezve, kész statisztikákkal, úti térképpel, a meglátogatandó standok és kiállítók listájával érkezett a kiállításra. Érdemes például bejelentkezni különböző tanácsadásokra, grafológiai elemzésekre előre. Ezt viszont minél hamarabb meg kell tenni, mert a tapasztalat az, hogy 2-3 héttel a börze nyitása előtt már elfogytak a helyek. Mivel ezek 20-30 perces, ingyenes beszélgetések, nem kell tőlük a megváltást várni, vagy minden kérdésre egyértelmű választ, de támpontokat adhat gondolatainknak, a hogyan továbbnak és azt is megtudhatjuk, hogy például az írásképünk alapján milyenek vagyunk és elcsodálkozhatunk azon, hogy ezt már mind tudtuk, vagy egészen más képet őriztünk a fejünkben magunkkal kapcsolatban eddig.

Részt lehet venni próbainterjúkon és már egyre több a virtuális interjú, amikor egy VR szemüvegen keresztül egy távoli helyen ülő HR-essel, cégvezérrel interjúzhatunk. Kipróbálhatjuk magunkat élesben, hogy hogyan is viselkedünk egy interjú szituációban amikor a “saját bőrünket” visszük a vásárra. Mindenképpen igaz az a közhely, hogy a gyakorlat teszi a mestert, így minél több ilyen lehetőséget megragadunk és sok-sok interjún veszünk részt, egyre inkább beivódik mindennapjainkba és már nem azon fogunk görcsölni, hogy vajon jó ruhát vettem-e fel, megfelelőképpen fejezem-e ki magam, arra válaszolok, ami a kérdés volt, vagy egészen más fele terelem a témát, vajon elég jó vagyok-e, hogy engem válasszanak, mert sokkal lazábbak és természetesebbek leszünk ilyen szituációkban.

Ami szintén remek alkalom az a különböző workshopokon (melyek évről évre színesebbek és interaktívabbak) és előadásokon való részvétel. Ide a progamszervezők igyekeznek olyan hiteles embereket, cégek képviselőit meghívni, akik ismertek és előadásaikba, workshopjaikba becsempészik a valóságot és nem csak azért jelennek meg, hogy híveket szerezzenek maguknak. Persze önáltatás lenne azt gondolni, hogy azért vannak ott kizárólag, hogy a mi saját boldogulásunkat, munkakeresésünket, tanulásunkat elősegítsék, nyilvánvalóan a saját brandjüket, szolgáltatásaikat, termékeiket minél szélesebb körben szeretnék terjeszteni. Ezért van az, hogy nagyon eredeti, magvas gondolatokat csak ritkán hallani ilyen szimpóziumokon, azt a fizetős alkalmakra tartogatják, de azért elejtenek egy-két gondolatébresztő morzsát, amiből saját munkát belefektetve tanulhatunk. Ha elég sok ilyenen részt vesz az ember akkor leszűrhet trendeket, tendenciákat, melyek jellemzőek a piacra és saját szolgáltatásait, kommunikációját tudja fejleszteni az itt elhangzottak alapján.

 

Nem mellékes az sem, hogy ilyen alkalmakon össze lehet futni régi kollégákkal, barátokkal, volt évfolyamtársakkal, építeni lehet a kapcsolatrendszerünket, újra bekerülhetünk a körforgásba, ha eddig nem nagyon foglalkoztunk ilyennel. Mindenképpen része annak, hogy az ember olyan karriert futhasson be, amilyet szeretne, de semmiképp ne gondoljuk azt, hogy mindenható és itt fog eldőlni minden. A megfelelő helyen kezelve minden állásbörze remek fejlődési és tanulási lehetőség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük